Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přestavba garáže na skleník

2. 5. 2013

V roce 2011 jsem přestavěl nevyužívanou garáž na skleník. Pro boční zasklení byla použita stará zdvojená okna, zastřešení bylo vyřešeno polykarbonátovou deskou "makrolon" 16 mm. Nosná konstrukce byla zhotovena z dřevěných trámků a hranolů. Pro boční západní stranu jsem musel udělat základy po celé délce stěny cca 0,5 m pod povrch.Východní zeď jsem z velké části vyboural, abych mohl instalovat okno a také z důvodu prosvětlení ranním sluníčkem. Garáž, nyní skleník je o vnitřních rozměrech cca 5,5 x 4 m. Výška v přední části je cca 2m v zadní části pak cca 3,5 m.

Zdvojená dřevěná okna i dveře jsem dostal od kamaráda, který se jich chtěl zbavit a mě přišla tímto vhod. Netěsnosti byly utěsněny PUR pěnou, část stropu (pod taškami) byla zaizolováná polystyrénovými deskami a "přechod" z tašek na makrolonovou desku byl vyřešen vsunutím pásu pozinkového plechu po celé délce. Ještě zmíním, že dešťová voda je svedena do okapu a následně sudu a je využívána k zalévání. Vlastní rekonstrukce se z plánovaného týdne díky "křivým" krokvím protáhla na cca měsíc. Cena rekonstrukce vyšla celkem cca na 10 000,- Kč, kde nejdražší položkou byla 16 mm polykarbonátová deska (makrolon) a pak trámky.

Bohužel jsem tehdy nezvažoval dokumentovat průběh rekonstrukce a proto mám pouze fotky ze stavu před a po a to ještě s jistým odstupem, ale myslím, že pro představu postačí.

Na fotce je stodola s garáží po zakoupení (2008): 

dsc00045.jpg

A zde po rekonstrukci, která proběhla cca 3 roky od zakoupení (foto je ale až z jara 2012):

2013-03-25-063.jpg

 

 

2013-03-25-062.jpg

 

Větrání skleníku je řešeno oknem z východní strany a vstupními dveřmi v západní. Okno je umístěno v horní části skleníku, neb skleník je zčásti zapuštěn do svahu. Toto větrání se osvědčilo, neb již při natržených dveřích protahuje skleníkem mírný průvan, který pomáhá zejména v horkých letních dnech a je dostatečné.

Zadní část skleníku tvoří stěna stodoly, kde stavebním prvkem byl použit převážně kámen. Přední zeď z části zapuštěná do země a východní zeď (kde je okno) je z cihel. Podlaha je tvořena starou dlažbou a cihlami. Bohužel cihlové zdivo do vlhkého prostředí nebylo ideální volbou, navíc bez jakékoliv hydroizolace a tak vzhledem ke stáří stavby se to již projevuje zejména jejich drolením.

Zejména zadní kamenná zeď akumuluje zejména za slunečného počasí teplo, tím brání rychlému přehřátí a zároveň skleník temperuje po západu slunce. Kamenné a cihelné stěny dle mě působí částečně i pozitivně z pohledu tlumení výkyvů vlhkosti. Podlahu polévám v parných dnech vodou, čímž dochází k jejímu odparu a tak k částečnému chlazení a výraznému zvýšení relativní vlhkosti vzduchu.

Doposud jsem na zimu do tohoto skleníku přenášel PCB letní skleník. Na jedné fotce je z boční strany uvnitř i vidět jak je tam umístěný. Ale do budoucna, možná už tuto zimu z prostorových důvodů to neplánuji, neb rostliny rostou a přibývají a tak by se do temperovaného menšího skleníku již nevešly. Proto budu muset obložit stěny polystyrenem a to pravděpodobně i celou prosklenou západní stranu. Horní část vnitřního prostoru snížím bublinkovou folií. Vše je samozřejmě z důvodu minimalizace nákladů na temperaci skleníku, kterou mi zajišťuje olejový radiátor připojený na digitální termostat.

Pokud se tato zimní opatření osvědčí, plánuji vysadit citrusy, zejména mandariny odrůdy unshiu do volné půdy ve skleníku.


 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář